Wanneer je het hebt over pioniers, dan moet Jerusalem zeker genoemd worden. Zij waren één van de eerste bands die rockmuziek met een christelijke boodschap gingen maken. Het primaire doel was evangelisatie, en dit was duidelijk terug te horen in de teksten.

Dit bleek zeer succesvol en binnen een paar jaar tijd groeiden ze uit van lokale act tot een band die de hele wereld over tourde. De verschillende tours die de band in Amerika hielden zouden later worden uitgebracht als het uiterst populaire live-album “In His Majesty’s Service – Live in the USA”. Dit werd opgevolgd door het album “Dancing on the head of the serpent”, wat controverse veroorzaakte omdat veel christelijke winkeliers de albumhoes te radicaal vond en niet wilden verkopen. Het was ook het eerste album dat alleen in het Engels uitkwam, terwijl er tot dan toe ook altijd een Zweedse versie was verschenen.

Het best gewaardeerde en meest populaire album van Jerusalem kwam 1994 uit. Het album met de naam “Prophet” zette de band voor altijd op de kaart als grootheden binnen de christelijke rock. Na het uitkomen van dit album zou het een lange tijd stil gaan worden rond de band, en verdwenen ze meer naar de achtergrond. Maar dat ze niet vergeten waren bleek in 2015 wel, toen ze op de eerste editie van Rock Alive en daar een zeer goed ontvangen show weggaven. Zo goed dat ze op veler verzoek deze editie weer terug zijn, om er wederom een geslaagd festival van te maken.